Green curry z indykiem i warzywami

        curry3

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. Wyraziste, aromatyczne, orientalne. Wiem, że sporo osób boi się samodzielnie przygotowywać te potrawę, ale jeśli prześledzisz przepis, to przekonasz się, że przyrządzanie tej potrawy wcale nie jest takie trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w takie produkty jak pasta curry, sos sojowy, liście limonki, a potem przygotowywać już nie tylko curry, ale także inne tajskie dania. Jeżeli te składniki są trudno dostępne w twoim mieście, to spokojnie możesz je zamówić w sieci. Zwłaszcza, że coraz częściej sklepy internetowa maja bogatą ofertę orientalnej żywności, a także konkurencyjne ceny. A jeśli zdobędziesz już składni, to nie ma wymówek – czas zabrać się za gotowanie!

Składniki na 4-5 porcji:

500 g filetu z indyka
2 średnie marchewki
200 g zielonej fasolki szparagowej
250 g pieczarek
500 ml mleka kokosowego
1 łyżka lub trochę więcej zielonej pasty curry
6 liści limonki kafir
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki sosu sojowego

300 g ugotowanego na sypko ryżu jaśminowego
posiekana dymka
kolendra
limonka

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania mięsa i warzyw. Indyka i marchewki pokrój w paseczki, każdy strączek fasolki na pół, a pieczarki na plasterki.

W woku rozgrzej olej i dodaj do niego pastę curry – jest bardzo pikantna, dlatego lepiej z nią ostrożnie. Na początek proponuję łyżkę lub ewentualnie półtora, chyba że naprawdę lubi palące jedzenie, wtedy ok. dwóch łyżek. Przesmażaj pastę z olejem przez ok. minutę, a następnie dodaj indyka, wymieszaj z pastą i smaż przez 5 minut. Dodaj pokrojone marchewki, fasolkę, sosy i mleko kokosowe. Duś pod przykryciem. Po 5 minutach dodaj pieczarki i znów duś przez ok 10-15 minut w zależności od tego, jakie warzywa lubisz. Jeśli wolisz bardziej chrupkie, wystarczy dusić 10 minut, a jeśli bardziej miękkie, to chwilę dłużej. Do gotowego już dania dodaj jeszcze sok wyciśnięty z jednej limonki.

Curry podawaj z ryżem, posypane kolendrą i dymką.

Smacznego.

        curry4
        currry1

        curry2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.