Sałatka z kurczakiem, fetą i truskawkami w tabasco

        salatka1

Świeża, letnia, zdrowa – zdecydowanie jedna z moich ulubionych sałatek. Na dodatek jej przygotowani nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne, dzięki czemu świetnie nadaje się na szybką kolację czy nawet obiad w upalny dzień.

Składniki na 2 porcje:

2 garści rukoli
8g sera feta
15 dag truskawek
1 filet z kurczaka lub 20 dag filetu z indyka
1 łyżeczka tabasco
4 łyżki sosu winegret

Sposób przygotowania:

Kurczaka lub indyka pokrój w plasterki, kostkę lub paseczki i zamarynuj w dowolnej marynacie na 30 minut. U mnie marynatę stanowiła oliwa, odrobina soku z cytryny i czubryca czerwona. Rozgrzej patelnie grillową lub taką o grubym dnie i smaż kurczaka z jednej i drugiej strony do momentu usmażenia – ok. 10 minut. Przestudź lekko.

Truskawki w zależności od wielkości pokrój na ćwiartki lub połówki i wymieszaj z tabasco.

Rukole rozłóż na dwa talerze, ułóż na niej kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki i truskawki. Polej sosem. Można też dodać odrobinę skoncentrowanego octu balsamicznego.

Smacznego

salatka2

1 thought on “Sałatka z kurczakiem, fetą i truskawkami w tabasco

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.