Jadalne „miseczki” browni i domowe lody

miseczkazlodami5

Ten deser trafia do moich TOP 10. Domowe lody podane w miseczkach z ciasta brownie są nie tylko niesamowicie smaczną słodkością, ale także prostą w przygotowaniu i bardzo efektowną. Jedyny szkopuł jest taki, że aby upiec te miseczki trzeba zainwestować w specjalną foremkę, którą prezentuję na zdjęciach poniżej. Ja moją dostałam w TK Maxx i kosztowała ok. 30 złotych. Za to do przygotowania lodów nie potrzebujemy specjalnej maszynki, wystarczy tylko mikser. A co do lodów – wystarczy wam 10 minut i dwa podstawowe składniki, żeby stworzyć pyszne, kremowe lody. Na dodatek można robić najróżniejsze wariacje na ich temat. Wystarczy dodać kakao, zmiksowane truskawki, nutellę czy tak jak ja czekoladę oraz orzechy.

Składniki na lody:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
500 ml śmietanki kremówki 36%
Dowolne dodatki – u mnie ziarenka laski wanilii, posiekana ciemna czekolada + orzechy włoskie

Ważne! Dodatki muszą być bardzo drobno posiekane lub starte na tarce

Sposób przygotowania:

Do wysokiej miski wlej mleko oraz śmietankę i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5-8 minut. Na koniec dołóż wybrane przez ciebie dodatki i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej masę do pojemnika, który nadaje się do zamrażania i schładzaj je przez przez minimum 8 godzin.

Dzięki długiemu miksowaniu masa po zamrożeniu jest kremowa i łatwo pozwala nakładać się do pucharków/miseczek.

Składniki na miseczki (6 sztuk):

150 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
3/4 szkl. kakao
3 jajka
1/2 szkl. mąki

Sposób przygotowania:

W średniej wielkości garnku roztop masło, dodaj do niego cukier oraz kakao. Wymieszaj wszystko i odstaw na 5 minut, by lekko przestygło. Następnie za pomocą trzepaczki wmieszaj do masy jajka, a potem przesianą mąkę. Do natłuszczonych okręgów foremki wlej ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 150 st. C przez ok. 15 minut.

Upieczone miseczki przestudź, a potem napełniaj je lodami lub czymkolwiek tylko chcesz. Proponuję też, żeby cały deser ozdobić owocami lub listkami mięty.

Smacznego

        miseczkazlodami99

miseczkazlodami9

      miseczkazlodami1

miseczkazlodami3

        miseczkazlodami7

miseczkazlodami8

3 thoughts on “Jadalne „miseczki” browni i domowe lody

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.