Najprostsze brownie świata

        brownie3

Dzisiaj zdradzam wam mój pomysł na najprostsze i najszybsze brownie. To także jedno z najbardziej ekspresowych ciast jakie można zrobić. Przepis pozwala na dowolne modyfikacje – można dodać orzechy, owoce, białą czekoladę – ale na początek jednak wersja bazowa =) 

Składniki:

3/4 kostki masła
1 szkl. cukru
3/4 szkl. kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
1/2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotowuje się w niecałe 10 minut, więc zacznij od rozgrzania piekarnika. Nastaw go na 140 st. C z termoobiegiem lub 160 st. jeśli używasz innego trybu lub masz piekarnik gazowy.

W rondlu roztop masło, a następnie dodaj do niego cukier oraz cukier waniliowy, a także kakao. Wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki i odstaw na trzy minuty do przestygnięcia. Następnie dodaj jajka i ponownie zamieszaj trzepaczką. Na koniec wsyp jeszcze mąkę i znów wymieszaj.

Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ja używam 20×20 cm i raczej nie powinna być większa. Ciasto wstaw do piernika i piecz przez 25 do 30 minut. Kiedy zacznie rosnąć będzie to znak, żeby wyłączyć piekarnik.

Ciasto przestudź i pokrój na kawałki. Brownie jest zakalcowate i lekko wilgotne – właśnie takie ma być, właśnie takie jest najlepsze =)

Smacznego

brownie5

        brownie1
        brownie2
        brownie6

1 thought on “Najprostsze brownie świata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.