Lemoniada cytrynowo-truskawkowa

        lemoniadatrusk2

Dobrych kilkanaście, a może nawet 20 lat temu, kiedy oglądałam amerykańskie filmy familijne, zawsze zazdrościłem występującym w nich dzieciom ich małych biznesów. Niektórzy roznosili gazety, ale większość zarabiała na sprzedawaniu lemoniady na prowizorycznym stoiskach rozstawionych przed domem. Ja na mojej tym razem nie zarobiłam, ale jej przygotowywanie i tak sprawiło mi dużo radości, a potem mogłam się już tylko cieszyć słodkim, owocowym orzeźwieniem. Polecam ten przepis, bo przygotowanie takiej lemoniady jest naprawdę proste, a na pewno jest dużo lepsza niż napój ze sklepu.

Składniki (na 4 porcje):

4 cytryny
2 limonki
30 dag truskawek
1 litr gazowanej wody mineralnej
1 łyżka miodu, stewii, ksylitolu lub ewentualnie cukru pudru
2 szkl. lodu

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzuć 3 pokrojone na kawałki cytryny (każda kroję na 6-8 części) i obrane truskawki, a następnie ugniataj je za pomocą tłuczka do ziemniaków przez ok. 2 minuty. Owoce muszą puścić jak najwięcej soku i aromatu. Dolej wodę do garnka, wymieszaj z rozduszonymi owocami, a następnie przecedź przez drobne sitko i wlej do dzbanka. Dosłodź do smaku i zamieszaj.

Dla szklanek włóż lód – według uznania – plasterki cytryny i limonki. Wlej do szklanek i gotowe =)


Smacznego

        lemoniadatrusk4

lemoniadatrus1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.