Penne z ragout

ragout

To idealne danie na wykorzystanie resztek … Akurat tak się składało, że zostało mi jakieś 30 dag pieczeni z szynki i nie bardzo wiedziałam co z tym zrobić. Pomyślałam o ragout inspirowanym włoskimi smakami. Do tego drobniejsza wersja klasycznego makaronu penne i obiad gotowy – wystarczy tylko 20 min., by go zrobić:)

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 puszki krojonych pomidorów (lub 40 dag świeżych)

30 dag pieczenie (najlepiej żeby była wieprzowa lub wołowa)

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

Garść posiekanej natki pietruszki

Garść posiekanej bazylii

Cukier, sól, pieprz do smaku

40 dag drobnego penne (ew. może też być tradycyjne)

Sposób przygotowania:

Ugotujcie makaron

Na patelni rozgrzejcie oliwe oraz masło i wrzućcie na nie pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Podsmażajcie przez moment na małym ogniu, tak żeby się nie przypaliły, a następnie dodajcie pomidory. Do sosu wrzućcie rozdrobnioną pieczeń – najlepiej podzielić ja po prostu za pomocą rąk. Doprawcie i duście wszystko razem przez ok. 10 min. Na koniec dodajcie zioła i połączcie ragout z makaronem.

Z podanych składników przygotujecie obiad dla 4 osób.

Smacznego

ragout2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.