Dyniowe pancakes z chili, serem i jajkiem

pancakes3

Kto powiedział, że pancakes zawsze muszą być na słodko?! Chociaż uwielbiam te puszyste naleśniki pokryte syropem klonowym lub sosem owocowym to jednak czasami mam ochotę na odmianę. Dyniowe pancakes są świetne na syte, późne śniadanie, lunch, czy nawet kolację. Na ich przygotowanie trzeba poświęcić dłużą chwilę, ale gwarantuję, że warto. Poza tym, jeżeli taka wersja Wam zasmakuje, to możecie się pokusić o przygotowanie kilku (lub kilkunastu) porcji piure dyniowego wcześniej i zamrozić. Posiadanie takich zapasów dyni znacznie uprości przygotowanie nie tych naleśników. W sezonie zawsze rozprawiam się z dużą dynią, kroję w kostkę, podduszam bez przypraw (bo później chcę ją wykorzystywać do różnych potraw i deserów), miksuje za pomocą blendera, przekładam po kilka łyżek do zwykłych woreczków i mrożę. Później przygotowanie pancakes jest i szybsze i prostsze- wystarczy przygotować masę, usmażyć naleśniki i w międzyczasie przygotować to nich jakieś dodatki – np. rukolę, pomidorki i jajko.

Składniki (na 10-12 naleśników):

250g piure z dyni (1 i 1/2 szklanki)
1 duże jajko
1 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niewielka, posiekana papryczka chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku

40 g sera typu Szafir lub Burszty (twardego i wyrazistego)
rukola
kilka pomidorków koktajlowych
jajka na sadzone (w zależności od liczby odsób, dla których przygotowujemy pancakes)
olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania piure z dyni. Kawałek dyni obierz i pokrój w kostkę. Teraz przerzuć ją do garnka z kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy warzywo lekko przestygnie zmiksuj je na piure.

Do dyni dodaj jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mleko, chili, natkę i sól. Wszystko dokłądnie wymieszaj – ja używam zwykłej trzepaczki.

Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wlewaj po chochelce ciasta. Kiedy na naleśnikach zaczną pojawiać się małe bąbelki powietrza obracaj je na drugą stronę, dosmaż lekko i przekładaj na talerz. A teraz tak do końca wyczerpania składników. Ja smażę jednocześnie po 3 naleśniki na dużej patelni, więc wykonuję cztery takie „kursy”.

Gotowe naleśniki układam jeden na drugim i na wierzch ostatniego kładę rukolę, ser i jajko sadzone, a dookoła rozrzucam jeszcze pomidorki koktajlowe.

Smacznego

        pancakes1

pancakes6

jajka5

        pancakes2

pancakes4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.