Superzdrowe ciastka owsiane (bez cukru!)

ciastka2

Te ciasteczka można jeść prawie prawie bez wyrzutów – są zdrowe, pyszne i nie zawierają cukru. Jedyne „ale jest takie, że jak wszystko ma swoją kaloryczność, więc sugeruję jednak liczyć ilość zjedzonych sztuk. Polecam szczególnie na przekąskę w dniach zwiększonego wysiłku fizycznego.

Składniki (na 30-35 sztuk):

3 i 1/2 szkl. płatków owsianych
2 szklanki mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 kostka miękkiego masła
2 duże jajka
2 starte jabłka
2 łyżki miodu
70 g suszonej żurawiny
100 g łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Zacznij od starcia obranych jabłek – ja robię to na średnich lub najdrobniejszych oczkach.

W dużej misce zmiksuj dokładnie masło z jajkami – powinna powstać puszysta masa. Teraz dodaj mąkę, proszek, sodę, sól i ponownie zmiksuj. Do masy dodaj, płatki owsiane, starte jabłka, miód, orzechy i żurawinę, a następnie wyrób wszystko za pomocą ręki.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopniu.

Z ciasta formuj kulki trochę większe niż orzech włoski i układaj w odstępach na blaszce wyłożone papierem do pieczenie. Rozpłaszcz je lekko i wstaw do piekarnika na ok. 10 – 13 minut.

Gotowe ciastka można udekorować gorzką lub ewentualnie mleczną czekoladą, albo zjadać od razu.

Smacznego

ciastka1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.