Tajskie curry z kurczakiem i mango

        curry1

To danie przywoła gorące klimaty nawet w bardzo zimny i smutny dzień. Jest szybkie w przygotowaniu a na dodatek bardzo efektowne. Przygotowywałam je dla kilku osób i usłyszałam jedynie same pochwały. Powiem więcej… to danie spotkało się z uznaniem rocznego dziecka, a to jak wiadomo łatwo nie jest łatwe wyzwanie.

Danie jak na tajską potrawę przystało jest dość pikantne. Jeżeli wolicie bardziej łagodne smaki dodajcie połowę podawanych w przepisie proporcji imbiru i party curry. Możecie też pominąć papryczkę chili.

Składniki na 4 porcje:

500 g polędwiczek z kurczaka
1 mango
1 puszka mleka kokosowego (400g)
2 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka startego imbiru
1/3 strączka drobno posiekanej papryczki chili
świeża kolendra i dymka do przybrania
1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
1 limonka

300g ugotowanego na sypko ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

W woku lub w patelni o grubym dnie rozgrzej olej i przesmaż na nim pastę, imbir oraz chili. Po minucie dodaj pokrojonego w kostkę lub w paseczki kurczaka i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe i gotuj danie pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Teraz do potrawy w woku dorzuć jeszcze pokrojone w kostkę mango oraz sok z limonki i znowu gotuj przez 5 minut.

Gotowe curry podaj z ugotowanym z sypko ryżem jaśminowym, posypane świeżą kolendrą i dymką.

Smacznego

        curry2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.