Zupa cebulowa z grzanką

        cebulowa3

Kiedy myślę o idealnej zimowej zupie, to cebulowa zdecydowanie wysuwa się na prowadzenie – jest sycąca, pikantna, z gorącą, serową grzanką. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowała. Najlepszą cebulową jadłam w klasycznej, francuskiej restauracji na wzgórzu Montmartre w Paryżu. Właśnie taki kawałek Francji próbowałam dla Was odwzorować… sądzę, że wyszło nie najgorzej. Częstujcie się przepisem =-)

Składniki na 6 porcji:

6 dużych cebul
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu (najlepiej wołowego)
1 kieliszek białego wina
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
świeżo mielone sól i pieprz
posiekana dymka lub gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

6 kawałków szerokiej bagietki
100-150 g tartego cheddara lub ementalera
kawałek masła

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie rozgrzej masło z oliwą i wrzuć na tłuszcz pokrojoną w piórka cebulę. Posól ją, by puściła soki i się nie przypaliła. Przesmażaj cebulę przez ok. 15-20 minut – do momentu aż zacznie lekko brązowieć. Na koniec dodaj jeszcze drobno pokrojony czosnek, wymieszaj wszystko i smaż przez ok. 2 minuty.

Zwiększ ogień, dolej wino i gotuj przez ok. 3 minuty do odparowania płynu. Następnie wlej bulion, dopraw do smaku solą i pieprzem (sporo!) i gotuj przez o ok. 15 minut.

W tym czasie przygotuj grzanki – kromki pieczywa posmaruj masłem i posyp startym serem. Zapiecz je przez 10 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie dodaj do zupy. Możesz też wlać zupę do specjalnych miseczek do zapiekania i na wierzchu ułożyć przygotowane grzanki. Całość również zapiekać przez 10 minut. Gotową zupę posyp jeszcze świeżymi ziołami i podawaj.

Smacznego

        cebulowa2
        cebulowa4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.