Meksykańska sałatka z awokado i jajkiem

        meksykanska1

Idealna na zdrową i lekką kolację lub śniadanie – wyrazista, sycąca, piękna i przede wszystkim pyszna. Jeżeli miałabym wybierać ulubione dietetyczne potrawy, to ta sałatka znalazłaby się na podium. Można jeść bez wyrzutów sumienia =-)

Składniki na 4 porcje:

2 awokado
3 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
1-2 limonki
3 łyżki oliwy
świeża kolendra
dymka
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz awokado i skrop dokładnie sokiem z limonki – dzięki temu owoc nie ściemnieje. Awokado i pomidory pokrój w kostkę, a jajka na ćwiartki i wrzuć wszystko do miski. Dodaj posiekaną dymkę, listki kolendry, sok z połowy limonki, oliwę, sól i pieprz, a potem dokładnie wymieszaj. Sałatkę warto podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

Smacznego

meksykanska2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.