Niesamowicie zdrowe batony z kaszą i kakao

        batoniki1

Czekoladowe batoniki, które nie tylko nie pójdą nam w boczki, ale przy okazji wzmocnią włosy i paznokcie, rozświetlą cerę i polepszą odporność. Wydawałoby się, że to niemożliwe… a jednak takowe są i na dodatek bardzo łatwo je przygotować. Połączenie ziaren z kaszą jaglaną, daktylami i kakao świetnie smakuje, a na dodatek bardzo dobrze i na długo zaspokaja głód. Batoniki są zatem idealne dla tych, którzy przed wiosną chcą zrzucić zimową oponkę czy przygotować się do wbicia w kostium kąpielowy.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
1/2 szkl. kaszy jaglanej (surowej)
1/4 szkl. pestek dyni
1/4 szkl. nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki nasion chia
3 łyżki surowego kakao
1/2 szkl. mąki
2 łyżki tahiny
15 suszonych daktyli
1 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Zacznij od zalania daktyli 1/2 szklanki ciepłej wody. Po 10 minutach za pomocą blender zmiksuj suszone owoce z wodą na gładki krem. Przełóż krem do dosyć sporej misji, a następnie dosyp do niej kakao, mąkę, pestki, nasiona, tahinę i surową kaszę.

Masę połącz ze sobą dokładnie i następnie przełóż do klasycznej, prostokątnej formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wszystko dokładnie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 20 minut.

Gdy zapieczona masa ostygnie pokrój ją na batoniki. Można je przechowywać w szczelnej puszcze przez 10 dni.

Smacznego

batoniki2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.