Prosty fondant czekoladowy z owocami i lodami

fondant1

Czekolada jest dobra na wszystko – poprawia humor, jest świetnym afrodyzjakiem, wspomaga mózg w trakcie wysiłku umysłowego. Jestem przekonana, że każdy ma swój pretekst do tego, by sięgnąć chociaż po kilka kostek lub zjeść czekoladowe ciastko. Jeżeli miałabym wybierać swój ulubiony czekalodowy deser to byłoby cięzko, ale wiem, że wśród tych, po które najchętniej sięgam jest na pewno fondant czekoladowy. Jest przepyszny, a przy tym prosty, szybki w przygotowani i tani. Ma tylko jedną wadę… potwornie uzależnia!

Składniki (na 4 porcje):

100 gorzkiej czekolady
100g masła
4 łyżki cukru pudru
2 roztrzepane jajka
1 czubata łyżka mąki

Dodatkowo:

Np. świeże maliny lub truskawki, lody, sos czekoladowy, listki mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej (na parze) rozpuść czekoladę, a następnie dodaj do niej pokrojone na małe kawłki masło. Pod wpływem cipeła wszystko sie połączy. Dodaj jeszcze cukier puder i wymieszaj wszystko trzepaczką. Gotową masę odstaw na 5 minut do ostygniecia. Po tym czasie dodaj do niej jajka, ponownie wymieszaj, a na koniec dosyp jeszcze mąkę i znów połącz wszystko ze sobą. Masę przelej do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką kokilek lub silikowych foremek do muffinek i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny lub dłużej.

Torciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 St. C z termoobiegiem przez ok. 12 minut.

Można je podawać ze świeżymi owocami, lodami, sosami lub domowej roboty ajerkoniakiem.

Smacznego

        fondant2

fondant3

fondant5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.