Sypana szarlotka z lodami piernikowymi

szarlotkasypana2

Pieczeniu tego ciasta towarzyszy magia… za każdym razem jestem w szoku, że wychodzi, ale skoro wychodzi (i to tak dobrze!), to dzielę się tym sprawdzonym już wielokrotnie przepisem. Sprawa jest prosta – robicie szarlotkę bez jajek i przede wszystkim bez zagniatania. Wystarczy po prostu wymieszać ze sobą mąkę, kaszę mannę i cukier, potem powsypywać to do tortownicy na przemian ze startymi jabłkami, a na koniec zetrzeć na wszystko kostkę masła i włożyć do piekarnika. Proste? To do dzieła =-)

PS: w bonusie zdradzam jeszcze przepis na błyskawiczne lody piernikowe =-)

Szarlotka

Składniki:

1 i 1/2 szkl. mąki (może być pół na pół z pełnoziarnistą)
1 i 1/2 szkl. kaszy manny
1 szkl. cukru (mieszam pół na pół biały z brązowym)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku pieczenia
1 kostka zimnego masła + masło do wysmarowania formy
1,8 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszę, cukier, półtorej łyżeczki cynamonu i proszek.

Jabłka ubierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw niewielką ilością cukru i szczyptą cynamonu.

Tortownicę wysmaruj dość grubą warstwą masła. Na jej dno wysyp 1/3 przygotowanego proszku składającego się z mąki, kaszy i cukru. Wyłóż na nią połowę wymieszanych jabłek. Wysyp ponownie 1/3 suchych składników i resztę owoców. Pokryj ostatnią warstwą proszku. Na wierzch zatrzyj kostkę zimnego masła i ułóż równomiernie.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem na ok. 55 minut.

Po wyjęciu z tortownicy warto odstawić je jeszcze na 15 minut do wystygnięciu, a potem jeszcze ciepłe można kroić. Ciasto proponuję podawać z lodami piernikowymi, na które przepis podaję poniżej.

Lody piernikowe

Składniki:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

W sporej misce zmiksuj mleko ze śmietaną i przyprawą. Trzeba temu poświecić trochę czasu – ok. 7 minut. Po zakończeniu miksowania masę przelej do pojemnika, przykryj pokrywką i włóż do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin.

Smacznego

szarlotkasypana3

szarlotkasypana1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.