Wieprzowina w sosie ostro-kwaśnym

wieprzowinapochinsku5

Przyznaję się bez bicia, że mam problem z jedzeniem chińskich potraw na mieście, bo chociaż mi smakują, to zastanawiam się ile w tym rzeczywiście jest smaku a ile jego polepszacza, czyli glutaminianu sodu zwanego przez niektórych „chińską witaminą”. W wielu azjatyckich kuchniach dodaje się go na potęgę, a ja po prostu z troski o swoje zdrowie wolę go unikać. Dlatego dzisiaj chcę Wam pokazać jak bez żadnych polepszaczy uzyskać maksimum smaku i aromatu. Będzie pysznie, pikantnie i oryginalnie. Zapraszam na domową wieprzowinę w sosie ostro-kwaśnym!

Składniki (na 4 porcje):

1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 400g
1 cukinia
2 średnie marchewki
1 por – biała i jasnozielona część
3 łyżki pędów bambusa
1 pęczek cebulki dymki
2 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego

liście groszku lub dowolne kiełki do dekoracji
1 łyżka sezamu
ryż jaśminowy do podania

Sos:
3 łyżki octu ryżowego
1/2 szkl. jasnego sosu sojowego
1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki ketchupu
2 płaskie łyżeczki przecieru z chili (można zastąpić świeżym chili lub tabasco)

Do podania: ugotowany na sypko ryż jaśminowy lub chiński makaron pszenny

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania sosu. W misce wymieszaj ocet z cukrem, a po 3 minutach dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Odstaw

Teraz przygotuj sobie mięso i warzywa. Polędwiczkę, por, cukinię, marchewkę i marynowane pędy bambusa pokrój w paseczki. Dymka posiekaj drobno.

W woku rozgrzej olej i obsmaż przez 3 minuty mięso. Po tym czasie dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez 2 minuty i dodaj pora oraz cukinię. Przesmaż jeszcze wszystko przez 2 minuty, a następnie dodaj sos i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty. Minutę przed końcem gotowania dodaj pędy bambusa i 2/3 posiekanej dymki (reszta przyda się do posypania gotowego dania). Teraz sprawdź jeszcze czy danie jest odpowiednio doprawione, jeżeli trzeba dodaj do smaku chili lub sosu sojowego. Wymieszaj i podawaj z ryżem lub chińskimi kluskami i ozdób kiełkami, posiekaną dymką i nasionami sezamu.

Smacznego

wieprzowinapochinsku4

wieprzowinapochinsku3

wieprzowinapochinsku1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.