#niemarnuję: tosty francuskie z gorącym sosem z owoców leśnych

        tosty1

Każdy chętnie sięga po świeże kromki chleba, albo ciepły kawałek chałki czy ciasta drożdżowego. Problem pojawia się, gdy pieczywo traci świeżość i ochotników na nie nie ma już tak wielu. Jak dać mu drugie życie? Tosty francuskie to zdecydowanie mój ulubiony sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa lub ciasta drożdżowego. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, świetnie nadają się na śniadanie lub na podwieczorek. Spróbujcie ich koniecznie!

Składniki (na 4 porcje):

8 kromek chałki, babki lub czerstwego pieczywa
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukry waniliowego
masło klarowane do smażenia
cukier puder do posypania

1 1/2 szkl. owoców jagodowych – mogą być mrożone
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Jeżeli chcesz by wszyscy w jednym czasie dostali ciepłe tosty, to najlepiej przygotuj dwie duże patelnie. Jeżeli nie masz takiej ilości, to najpierw usmaż pierwszą porcję i podgrzej ją w piekarniku kiedy na patelni będzie druga.

Na patelniach rozgrzej po dwie łyżki z klarowanym masłem, a w misce wymieszaj dokładnie mleko z jajkami i cukrem waniliowym. Kawałki pieczywa namocz z jednej i drugiej strony w mleczno-jajecznej mieszaninie i przełóż na rozgrzaną patelnie. Powtarzaj czynność z pozostałymi kromkami. Smaż tosty na średnim ogniu po 3-4 minuty na każdej ze stron. Tosty odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układaj na talerzach. Posyp je cukrem pudrem i polej ciepłymi owocami.

Smacznego

tosty2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.