#niemarnuję: oszczędny chowder z łososiem i warzywami

        ryba2

To banalnie prosta zupa o korzeniach brytyjskich. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka, a ponadto jest bardzo sycąca i z powodzeniem może służyć za cały obiad. Najbardziej lubię w niej jednak to, że chowder można przygotować z resztek pieczonej ryby. Zazwyczaj zdarza mi się upiec jej trochę za dużo, a odgrzewana nie smakuje już tak dobrze jak świeża. Co innego, gdy wrzuci się ją do zupy – tam zupełnie nie czuć czy ryba została upieczona przed chwilą, czy dzień wcześniej. Poza tym kawałkiem czy dwoma nie naje się zbyt wiele osób. Tymczasem jeżeli taka samą ilość ryby wrzucimy rozdrobnioną do zupy, to uda nam się stworzyć sześc porcji pełnowartościowego i pysznego dania.

Składniki (na 6 porcji):

300g resztek pieczonej ryby – może byś łosoś, dorsz, pstrąg itp.
1 cebula
1 pietruszka
2 marchewki
3/4 puszki kukurydzy
1 szkl. mrożonego groszku
1 szkl. śmietany 30%
1 i 1/2 l bulionu warzywnego, rybnego lub krewetkowego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
garść szczypioru
garść natki pietruszki i koperku
sól i pieprz do smaku

Do podania: grzanki z masłem czosnkowym

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie rozgrzej masło z olejem i zeszklij na nim cebulę. Po 5 minutach lekkiego smażenia dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Wszystkie warzywa przesmaż przez 3 minuty, a następnie zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 20 minut jeżeli chcesz, by warzywa były bardziej jędrne lub 30 minut jeżeli wolisz miękkie warzywa.

Po tym czasie dodaj do wywaru kukurydzę, groszek i podzieloną na małe kawałki rybę (robię to za pomocą widelca). Gotuj przez wszystko razem jeszcze przez cztery minuty, a następnie dodaj śmietanę oraz zieleninę, dopraw sola i pieprzem i zestaw zupę z ognia.

Proponuję by podawać chowder przyozdobiony kiełkami lub dymką razem z grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego

        ryba1

ryba3

ryba5

1 thought on “#niemarnuję: oszczędny chowder z łososiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.