Pełnoziarniste brownie z żurawiną i orzechami

brownie

Lubisz słodycze, ale ze względu na zdrowie i figurę, starasz się ich unikać? A może zamiast uciekać przed dopadającą Cię ochotą na coś czekoladowego wybierzesz mniej tuczący zamiennik? Ostatnio przygotowałam brownie na mące pełnoziarnistej, z ksylitolem i całą masą bakalii. Nawet mały kawałek wystarczy, by zaspokoić apetyt na słodycze, a przy okazji nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. Jest jeszcze jeden duży plus – jak większość przygotowywanych przeze mnie ciast i deserów, tak i to brownie przygotowuje się bardzo szybko. Zaoszczędzony czas można wykorzystać na spacer albo basen =)


Składniki:

5 łyżek kakao
200g masła
3/4 ksylitolu lub brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
szczypta soli

100 g żurawiny
70 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść masło z ksylitolem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj kakao i rozmieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Odstaw garnek na 5 minut do przestudzenia.

Dodaj jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj jeszcze mąkę, posiekane orzechy i żurawinę.

Ciasto wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli wolisz, by było niższe, a tym samym by jeden kawałek miał mniej kalorii to wybierz blachę 41×30, a jeżeli wolisz, by kawałki były bardziej okazałe, to chwyć za blaszkę o wymiarach 20×20.

Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem lub w 180 st. jeżeli nie używasz lub nie masz termoobiegu.

Gotowe ciasto pokrój na kwadratowe kawałki.

Smacznego

2 thoughts on “Pełnoziarniste brownie z żurawiną i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.