Najlepszy makaron z krewetkami

        makaron_z_zkrewetkami

Niech żyje prostota i efektowne dania, które można przygotować w 20 minut!!! Po raz kolejny podrzucam sprawdzony przepis na danie kuchni śródziemnomorskiej i mogę założyć się o wysoką stawkę, że Wam posmakuje. Miłego gotowania =)

Składniki (na 2-3 porcje):

250 g ugotowanych krewetek (mogą być mrożone)
300 g posiekanych pomidorów lub pulpy pomidorowej z butelki
250 g makaronu tagliatelle
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 peperoncino lub 1/2 łyżeczki przecieru z chili
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanych liści bazylii

świeżo mielone sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wstaw osoloną wodę na makaron.

Do rondelka wlej oliwę i podsmaż na niej 3 posiekane ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pomidory, sól i pieprz, a potem, gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. W międzyczasie zacznij gotować makaron.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie posiekany w plasterki czosnek, posiekane peproncino lub przecier z chili i krewetki. Smaż przez 5-6 minut. Na dwie minuty przed końcem dodaj połowę posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą do smaku.

Dodaj resztę pietruszki do sosu pomidorowego. Posiekaj bazylię i też dodaj do sosu.

Ugotowani i odcedzony makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż krewetki.

Smacznego

1 thought on “Najlepszy makaron z krewetkami

  1. Czytałam ze 3 razy procedurę. albo jestem już zmęczona, co może też być, albo wychodzi na to, że sos robisz osobno i krewetki osobno do których dodajesz częśc pomidorów…
    4 łyżki oliwy, to tak trochę aptekarsko 😀 Tak czy owak lubie przepis za dodatek papryczki 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.