Wiosenne naleśniki ze spiruliną, twarożkiem i ziarnami

        nalesniki

Czas na wiosenne naleśniki z super zdrową spiruliną, czyli sproszkowanymi szmaragdowymi algami. Nie bez powodu nazywana jest mlekiem Matki Ziemi. Trudno znaleźć w przyrodzie bardziej odżywczy i dobroczynny produkt, dlatego warto dodawać ją do wielu przygotowywanych dań – koktajli, zup, dresingów czy np. naleśników.

Składniki na naleśniki (na ok. 10 sztuk):

1 i 3/4 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka spiruliny
szczypta sody
szczypta soli

odrobina klarowanego masła do natłuszczenia patelni

Składniki na nadzienie:

300 g serka śmietankowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki podprażonych pestek dyni
2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie zmiksuj, a następnie smaż na rozgrzanej patelni delikatnie wysamrowanej klarowanym masłem. Najliej smażyć z każdej ze stron ok. minutę.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Dokładnie wymieszaj serek z jogurtem, dorzuć pestki, dopraw i ponownie wymieszaj.

Usmażone naleśniki smaruj delikatnie serkiem i składaj w trójkąty lub roluj. Można podać je z kiełkami, listkami sałaty i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego

        nalesniki2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.