Wieniec nadziewany Pesto Rosso

wienieczpesto

Dla mnie każda zupa krem wymaga odpowiednich, ciekawych dodatków. Np.? Samodzielnie upieczonego chleba, najlepiej z nadzieniem=) Od jakiegoś czasu miałam ochotę na gęsty, pachnący czosnkiem i bazylią, włoski krem pomidorowy… a skoro kuchnia włoska kuchnia to włoski chleb – focaccia. Nie chciałam jednak zupełnie klasycznej wersji – płaskiej i z rozmarynem, a czegoś bardziej „zakręconego” i rzeczywiście zakręcone wyszło;) Obok kremu pomidorowego pojawił się wieniec z ciasta na focaccię i to z pomidorowym akcentem nadzienia składającego się z Pesto Rosso*. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i ostry farsz – sposób na to, by nawet najzwyklejszą zupę zamienić w coś wyjątkowego.

Przepis pochodzi z programu „Mammaryla” emitowanego na antenie kuchni TV.

Składniki ciasta:
0,5 kg mąki
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
10 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli

Składniki farszu:
15 oliwek (czarnych, wędzonych)
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
łyżka koncentratu
łyżka oliwy
1 starta mozzarella
szczypta oregano
sól, cukier do smaku
żółtko i 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:
Uprażcie orzechy na patelni. Bardzo drobno posiekajcie oliwki i pomidory. Zetrzyjcie mozzarellę, wyciśnijcie czosnek, posiekajcie orzechy. Wszystkie składniki połączcie z łyżką koncentratu i łyżką oliwy pieprzowej, doprawcie solą i cukrem, ucierajcie przez chwilę na dość gładką masę.

Sposób przygotowania ciasta:
W misce wymieszajcie drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodajcie mąkę, wodę i oliwę, a na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiajcie 10 minut. Miskę wysmarujcie oliwą i przełóżcie do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryjcie wilgotną ściereczką. Zostawcie w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderzcie pięścią i wyróbcie ponownie przez ok. 3 minut. Odłóżcie w spokoju na 5 minut. Następnie podsypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmarujcie na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nieposmarowany pasek o szerokości 1 cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zrolujcie ciasto. Sklejcie brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsypcie blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklejcie boki rolady formując z niej koło. Natnijcie koło w 5 cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2 cm od środka koła. Delikatnie rozsuńcie nacięte fragmenty ciasta i lekko skręćcie je przekrojoną stroną do góry. Przykryjcie ściereczką (lub obsypcie wierzch ciasta cieńką warstwą mąki i zostawcie do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 190 stopni C. i włóżcie do niego wieniec wieniec. Po ok. 30 minutach wysmarujcie wieniec żółtkiem rozmąconym z wodą – będzie miał piękną, lśniącą i złocistą skórkę. Dopieczcie jeszcze ok. 10 minut.

Lekko ostudźcie wieniec. Teraz wystarczy już tylko kroić chleb na kawałki i podawać do zupy – np. kremu pomidorowego …

Smacznego

* To pesto z dodatkiem suszonych pomidorów – możecie przygotować je samodzielnie lub wykorzystać gotowe, ze słoika.

wienieczpewsto2

wienieczpesto3

wienieczpesto4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.