Omlet bananowy z orzechami, płatkami i powidłami

bananowy3

Na śniadanie, na podwieczorek, przed treningiem, po posiłku, na pocieszenie, w nagrodę – jeżeli spróbujecie omletu bananowego będziecie szukać jeszcze większej ilości powodów, by tylko go przygotować. Zresztą nie trzeba mieć szczególnych wymówek – to danie to bomba zdrowia, energii i naturalnych endorfin. Aż nie chce się wierzyć, że wystarczy wymieszać tylko rozgniecionego banana z jajkami, płatkami, orzechami i może nam wyjść takie cudo – na dodatek bez dodatku tłuszczu. Częstujcie się i korzystajcie z tego przepisu jak najczęściej!

Składniki (na 2 omlety):

3 jajka
1 i 1/2 dojrzałego banana
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka płatków owsianych
2 łyżki orzechów (np. włoskie, migdały, laskowe)
2 łyżki musli

Do podania: powidła, dżem, świeże owoce, liski mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

Zacznij od zmielenia orzechów i płatków – ja wrzucam je do wysokiego pojemnika i rozdrabniam za pomocą ręcznego blendera przez ok. 2 minuty. Jeżeli zasmakuje Wam ten przepis i będziecie robić taki omlet częściej, to proponuje zmielić od razu większą ilość. Warto wtedy skorzystać z malaksera, bo mielenie pójdzie o wiele szybciej.

Do średniej wielkości miski lub głębokiego talerza do zupy włóż banany i rozgnieć je widelcem na papkę. Wmieszaj rozbełtane jajka, a następnie zmielone płatki i orzechy, a także musli. 1/2 masy wylej na rozgrzaną teflonową patelnię i smaż bez tłuszczu. Po ok. 5 minutach (kiedy omlet będzie już z jednej strony zarumieniony) przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty.

Gotowy omlet zsuń z patelni, posmaruj powidłami, dżemem lub polej miodem. Warto tez dodać sezonowe owoce.

Smacznego

bananowy1

bananaowy2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.