Puszyste drożdżówki w rabarbarem i karmelową kruszonką

drozdzowkizrabarbarem6

Maj to dla mnie konwalie, bez, botwinka, pierwsze truskawki i oczywiście rabarbar. Nie wyobrażam sobie żebym mogła nie zrobić z nim jakiegoś ciasta przynajmniej raz w sezonie. Tym razem proponuję wykorzystać rabarbar jako nadzienie do puszystych, pachnących drożdżówek z karmelową kruszonką, które nie tylko podbiją Wasze podniebie, ale wypełnią swoim aromatem cały dom.

Składniki (na 8 sztuk)

Ciasto:

2 i 1/4 szkl. mąki
3/4 szkl. letniego mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 torebka suszonych drożdży (7g) lub 1/5 kostki świeżych
1/3 kostki roztopionego masła

Kruszonka:

1/2 kostki masła
3/4 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru muscovado
2 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie:

ok. 400g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, a jeśli używasz świeżych to zacznij od zrobienia rozczynu, który po lekkim wyrośnięciu dodasz do mąki. Następnie dodaj resztę składników (oprócz masła!) i delikatnie wyrób. Na koniec dodaj rozpuszczone, letnie masło i teraz wyrób ciasto już dokładnie tak by było napowietrzone i elastyczne.

Ciasto przykryj czystą kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Rabarbar (nieobrany) pokrój na kawałki o wielkości 1 centymetra i przesmaż przez 5 minut na patelni razem z cukrem i wodą.

Przygotuj też kruszonkę. Wszystkie jej składniki wrzuć do miski i dokładnie rozcieraj między palcami aż do momentu, gdy powstaną ładne grudki.

Wyrośnięte ciasto podziel na osiem części i wyrób z nich okrągłe bułeczki. Pozwól im wyrastać przez 20 minut, a następnie za pomocą szklanki zrób w każdej wgłębienie, przyciskając jej dno mocno aż prawie do samej blaszki. Następnie we wgłębienia nałóż po łyżce nadzienia i posyp drożdżówki kruszonką.

Bułeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z termoobiegiem lub 140 w trybie tradycyjnym. Po 10 minutach, gdy bułeczki podrosną zwiększ temperaturę o 40 stopni i piecz jeszcze przez ok. 15-18 minut w zależności od tego jak bardzo wypieczone drożdżówki chcesz uzyskać.

Lekko przestudzone bułeczki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego

        drozdzowkizrabarbarem2

drozdzowkizrabarbarem7

drozdzowkizrabarbarem4

1 thought on “Puszyste drożdżówki w rabarbarem i karmelową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.