Tiramisu z owocami lata

        tiramisu8

Tym razem proponuję lżejszą, bardziej letnią wersję tiramisu. Uwielbiam ten deser w klasycznym wydaniu, ale rzeczywistość, zwłaszcza tę kulinarną, warto sobie urozmaicać. Skoro teraz stragany aż kipią od kolorowych owoców, to zaangażujmy je w naszej kuchni. Niech desery będą owocowe i pachnące =)

Składniki (na 4 porcje):

250 g serka mascarpone
16 podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 białko
2 kubki mocnej kawy rozpuszczalnej

Letnie owoce: truskawki, maliny i borówki

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania kremu. W niewielkim naczyniu ubij pianę z jednego białka, a w większej misce utrzyj na kogel mogel żółtka z cukrem. Do utartej masy dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj wszystko na gładką masę za pomocą miksera. Dodaj 4-5 łyżek kawy i znów wymieszaj.

Teraz przygotuj cztery pucharki i na dno każdego z nich nałóż po łyżce kremu. Resztę kawy która została przelej do płaskiego naczynia i namaczaj w nich biszkopty – ja robię to stopniowo: najpierw namaczam dwa, każdy z nich przedzielam na pół i wkładam do kieliszka. Potem robię tak z kolejnymi. Następnie wsypuję owoce i zalewam wszystko trzema łyżkami kremu. Potem znów wkładam namoczone biszkopty, owoce i krem. Na końcu ponownie rozkładam owoce.

Teraz jeszcze wystarczy schłodzić przez co najmniej godzinę i można serwować.

Smacznego

        tiramisu6
        tiramisu7

tiramisu3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.