Ciasto drożdzowe z owocami latami

        ciasto3

Tym razem sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi, a potem staje się bohaterem letniego stołu. Dobór owoców to kwestia indywidualna. Najlepiej dorzucać takie, na które akurat jest sezon – truskawki, rabarbar, porzeczki, śliwki. Ja zdecydowałam się połączenie jagód, malin i truskawek, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Powstało doskonałe, lekko kwaśne nadzienie przykryte maślaną kruszonka i posypane cukrem pudrem.

Składniki:

Na zaczyn:

1/2 szkl. letniego mlek
3 łyżki mąki
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru

Pozostałe składniki ciasta:

2 jajka
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szkl. mąki
100 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny

Na kruszonkę:

1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 kostki masła

+ letnie owoce: jagody, truskawki, maliny

Sposób przygotowania:

Zacznij od wymieszania w średniej wielkości misce wszystkich składników zaczynu i następnie odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W dużej misce utrzyj na kogel mogel jajka z cukrem, a następnie dodaj zaczyn i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wyrób za pomocą ręki, najlepiej do momentu, aż masa zacznie odchodzić od palców. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je do standardowej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Teraz niech wyrasta przez 10 minut. w tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce umieść wszystkie składniki, a następnie rozcieraj je między palcami i ugniataj, aż zacznie przypominać grudki.

Na podrośnięte ciasto wysyp wymieszane owoce i wysyp na nie kruszonkę. Włóż do piekarnika, który nagrzewa się 180 stopni – w rozgrzewającym się piekarniku, a nie w pełni nagrzanym ciasto lepiej wyrośnie. Piecz przez ok. 40 minut – do momentu aż kruszonka się zrumieni.

Smacznego

        ciasto1

ciasto4

        ciasto2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.