Pizza z kurkami i ciasto bez zagniatania

pizzazkurkami

Szczerze mówiąc nie wierzyłam, że ta pizza w ogóle wyjdzie … Po raz pierwszy robiłam ją z ciasta, którego nie trzeba było wyrabiać, a jedynie zamieszać! I tu pozytywne zaskoczenie – bez brudzenia rąk, kilkunastominutowego wyrabiania itd., udało mi się uzyskać świetne ciasto na pizze. Po raz kolejny sprawdziło się, że kto nie ryzykuje ten nie ma;) A przepis, z którego teraz już pewnie zawsze będę korzystać znalazłam . Kolejna innowacyjność tej pizzy polegała na dodaniu do niej zamiast pieczarek, jesiennych, leśnych kurek i tu następne pozytywne zaskoczenieJ:) Polecam!!!

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki

2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki cukru

1 i 1/3 szkl. wody

Oliwa do wysmarowania blachy

Sos:

½ kg pomidorów

2 ząbki czosnku

Bazylia

Oregano

Cukier, sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy

Dodatki:

1 cebula

½ kg oczyszczonych kurek

Ser mozzarella lub żółty – ilość w zależności od tego ile sera lubicie na pizzy

Oliwa

Oregano

Sposób przygotowania:

Połączcie mąkę z drożdżami, solą i cukrem, a następnie dolejcie do niej wodę – wymieszajcie wszystko dokładnie za pomocą drewnianej łyżki i odstawcie przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to ok. 2h).

Przygotujcie sos:

Na rozgrzaną oliwę wrzućcie posiekane ząbki czosnku. Smażcie przez 1 minutę i dodajcie pomidory, zioła i przyprawy. Duście przez 5 minut, a następnie zmiksujcie na gładki sos, najlepiej za pomocą ręcznego blendera.

Czas na dodatki:

Na oliwie zeszklijcie cebulę pokrojona w piórka, a następnie dodajcie do niej oczyszczone i pokrojone na średniej wielkości kawałki kurki. Smażcie przez ok. 10-12 min.

Przygotowanie pizzy:

Wyrośnięte ciasto podzielcie na dwie części i wyłóżcie nim blaszki. W zależności od tego czy lubicie ciasto grube czy może cieńsze wybierzcie wielkość blachy – ja wybrałam 2 blaszki 24×24 cm., bo lubię, kiedy ciasto jest bardziej wyrośnięte.

Następnie ciasto posmarujcie sosem – z podanych składników wychodzi naprawdę spora ilość sosu, ale nie musicie wykorzystywać całej porcji do posmarowania ciasta. Będzie on świetnym dodatkiem, gdy pizza będzie już upieczona;)

Na posmarowane sosem ciasto wykładamy podsmażone kurki, posypujemy wszystko serem i oregano, a następnie wkładamy pizze do piekarnika – temp.: 200 st. C, czas: 40 min.

Możemy też najpierw podpiec ciasto przez 20 min, a dopiero potem nałożyć na nie dodatki.

Smacznego

pizzazkurkami2
pizzazkurkami3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.