Dietetczne serniczki z chia

        serniczki2

Bez względu na to czy planujesz zjeść ten deser na śniadanie czy podwieczorek, czy chcesz by orzeźwił Cię w gorący dzień czy poprawił humor w pochmurny, czy zjesz go w nagrodę czy bez powodu, to musisz go spróbować koniecznie. Argumentów przemawiających za tym faktem jest wiele… Przede wszystkim serniczki z chia i mango są zdrowie, niskokaloryczne, pyszne, świetnie hamują apetyt na inne słodycze i mogłabym tak dużo dłużej. Częstujcie się przepisem i dzielcie wrażeniami. Smacznego!

Składniki (na 3-4 porcje)

5–6 łyżek nasion chia
szklanka mleka roślinnego
1 duże dojrzałe mango
400 g sera sernikowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2–3 łyżki cukru pudru
nasionka z jednej laski wanilii
łyżka skórki startej z cytryny

Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalej ciepłym mlekiem i odstaw, by napęczniały na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

Napęczniałe nasiona wymieszaj za pomocą miksera z serkiem, jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytryny. Gotową masę przełóż do pucharków lub słoiczków i włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Przed podaniem zmiksuj za pomocą blendera mango na gładki mus i ułóż na wierzchu serniczków. Można też przybrać letnimi owocami lub listkami mięty.

Smacznego

serniczki1

serniczki3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.