Pancakes z mascarpone i za tatarem z letnich owoców

        pancakes

Puszyste pancakes z mascarpone i tatarem z owoców są faworytem moich letnich śniadań. Można je przygotować w kilka chwil, bez użycia miksera i smakują naprawdę obłędnie – kwintesencja letnich smaków.

Składniki na pancakes (ok. 15 sztuk):

2 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1i 1/2 szkl. mleka
2 jajka
1/2 kostki roztopionego masła

Składniki na krem mascarpone:

1/2 standardowego opakowania mascarpone (ok. 125 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru

Składniki na tatar z owoców:

Dowolne owoce letnie – np: maliny, truskawki, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mokre. Wymieszaj wszystko dosyć dokładnie tak by zniknęła większość grudek.

Rozgrzej patelnie i smaż średniej wielkości placki bez tłuszczu. Obracaj je, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza, pamiętając przy ty, że druga stronę zawsze smażymy chwilę krócej niż pierwszą.

W trakcie gdy będziesz smażyć pancakes przygotuj krem mascarpone. Wystarczy połączyć serek z jogurtem oraz cukrem i utrzeć na gładką masę. W międzyczasie posiekaj też większe owoce, a mniejsze jak porzeczki czy jagody po prostu wrzuć do miski. Wszystkie owoce wymieszaj.

Gotowe pancakes przekładaj odrobiną kremu z mascarpone (nie za dużo, bo wieża z naleśników może się rozjechać), a na wierzchu nakładaj tatar z owoców.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.