Pasta z kurkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

makaron_zkurkami

No to znów na włoską nutę. Prosto, sezonowo, z kilku składników i niesamowicie pysznie. Kolejna moja propozycja do listy dań, które przygotowuje się nie dłużej niż 20 minut. Skoczcie po kurki do lasu lub do sklepu, weźcie trochę szpinaku, dodajcie suszone pomidory i śmietankę, doprawcie i już! =)

Składniki (na 4 porcje):

300 g kurek
12 suszonych pomidorów z oliwy
250 g szpinaku baby
2 posiekane ząbki czosnku
250 ml śmietany 30%
400 g makaronu linguine
1 łyżka masła
listki świeżego tymianku
świeżo zmielone sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron, a potem gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przygotowywanie sosu zacznij od dokładnego oczyszczenia kurek. Teraz rozgrzej na sporej patelni masło i wrzuć na nie kurki. Przesmażaj je przez 7 minut na dość mocno rozgrzanym ogniu (grzyby puszczą sporo wody i będzie to trzeba ją odparować). Teraz dodaj szpinak razem z posiekanym czosnkiem. Podsmażaj przez 5 minut, a potem wrzuć na patelnię pokrojone na paseczki pomidory i wlej śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Połącz makaron z sosem i serwuj z dodatkiem świeżych ziół.

Smacznego

        makaron_zkurkami2

makaron_zkurkami3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.