Jogurtowe placuszki z borówkami

        zborkwami3

Przygotowanie pysznych i puszystych placuszków na śniadanie nie musi być ani trudne ani czasochłonne. Nie potrzebujesz wymówek typu „naleśniki robię tylko w weekendy, bo w tygodniu nie mam na to czasu”, bo te niby-pancakes przygotujesz w kilka minut. Poza tym bez robi je się bez użycia miksera, czyli bez hałasu, i potrzeba do nich zaledwie kilku składników.

Te grube naleśniki podaję z syropem klonowym, bo uwielbiam jak sok z borówek w plackach miesza się z nim dając pyszny, słodki sos. Ale jeśli wolicie podać je z czymś innym to doskonale sprawdzi się też miód, łyżka jogurtu, serek waniliowy czy po prostu cukier puder.

Składniki:

1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330g)
2 jajka
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 szkl. borówek amerykańskich

Do podania: syrop klonowy, miód lub serek waniliowy

Sposób przygotowania:

W sporej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj jogurt, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Gdy masa będzie już gładka dodaj do niej borówki i delikatnie wymieszaj łyżką.

Placuszki smaż najlepiej na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. By zrobić jeden kładę 2 łyżki masy i lekko wygładzam łyżką. Smaż do momentu aż na górnej części placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minut. Podobnie postępuj z kolejnymi porcjami ciasta.

Placki podawaj np. z syropem klonowym, miodem, serkiem waniliowym lub cukrem pudrem.

Smacznego

zborowkami1

        zborowkami2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.