Pad Thai z kurczakiem (obłędny!)

        pad1

Jeżeli miałabym wskazać miejsce, które tego lata podbiło Warszawę, to byłby to Nocny Market, czyli cotygodniowy event na torach dawnego dworca Warszawa Główna, który klimatem nawiązuje do azjatyckich targów. Nie bez powodu królują tam przede wszystkim aromatyczne potrawy rodem z Azji. Można tam spróbować m.in. wietnamskich kanapek Banh Mi, różnego rodzaju curry, smażonych jedwabników i wielu innych przysmaków, ale tym, co przede wszystkim gości na talerzach uczestników jest Pad Thai. Jest to dla mnie co najmniej dziwne, bo to danie jest bardzo łatwe do przygotowania w warunkach domowych i nie trzeba się nigdzie ruszać, by je zjeść. Najlepszym dowodem na to jest fakt, że wiele Tajek przygotowuje je na ulicach przy użyciu tylko kilku składników, małego woka i palnika. Skorzystajcie z mojego przepisu i zaproście Tajlandię do swojej kuchni.

Składniki (3-4 porcje):

2 pojedyncze filety z kurczaka
200 g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki sos rybny
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
1 płaska łyżka brązowego cukru
2 szalotki
1/2 pęczka dymki
1-2 łyżek masła orzechowego
pokruszone orzeszki arachidowe (trochę do posypania)
3 jajka
2 limonki
świeża kolendra lub listki groszku cukrowego

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie, tak żeby zmiękł (ok. 3-5 minut).

Przygotuj sos: wymieszaj ocet ryżowy razem z brązowym cukrem. Następnie dodaj sos sojowy, sos rybny, sok z limonki i masło orzechowe. Rozmieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.

W woku lub w patelni o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim delikatnie szalotkę z czosnkiem i chili. Po dwóch minutach dodaj dość drobno pokrojonego kurczaka. Smaż 3 minuty, a następnie dodaj makaron i jajka i mieszaj do momentu, aż jajko w miarę się zetnie. Teraz dodaj wcześniej przygotowany sos. Na koniec dodaj część pokruszonych orzeszków, posiekaną dymkę i kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj, przesmaż jeszcze przez dwie minuty, podrzuć danie kilka razy na patelni i podawaj. Całość warto udekorować kolendrą i orzeszkami.

Smacznego

pad2

pad3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.