Fajitas z kurczakiem

fajitas5

Klasyka kuchni Tex-Mex. Pyszne, soczyste kawałki kurczaka w ciepłej tortilli z przeróżnymi dodatkami – awokado, kwaśną śmietaną i żółtym serem. Danie świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, stanie się też bohaterem każdej imprezy. Koniecznie spróbujcie i dzielcie się tym przepisem dalej =-)

Składniki:

2 filety z kurczaka pokrojone w paseczki
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 limonki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
szczypta soli
szczypta pieprzu Cayenne

Dodatki:
8 placków tortilli
rozgniecione awokado z sokiem cytryny, solą i pieprzem
kwaśna śmietana
starty żółty ser

Sposób przygotowania:

Pokrojonego kurczaka wymieszaj z przyprawa i sokiem z limonki, a następnie odstaw do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły.

Teraz rozgrzej patelnię grillową i wrzuć na nią zamarynowanego kurczaka. Po dwóch minutach smażenia dodaj pokrojoną w piórka cebulę i paseczki papryki. Smaż przez ok. 8-10 minut. W tym czasie powoli podgrzewaj na patelniach lub w średnio rozgrzanym piekarniku tortille.

Gdy wszystko już będzie gotowe na każdym z placków tortilli rozsmaruj trochę śmietany i ułóż łyżkę awokado oraz starty ser (według uznania). Teraz ułóż sporą łyżkę mięsa z warzywami. Trochę dodatków możesz ułożyć też na wierzchu. Na koniec zwiń tortillę lub złóż ją na pół i podawaj.

Smacznego

        fajitas4

fajitas3

fajitas2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.