Naleśniki orkiszowe (delikatne i przepyszne)

        nalesniki

Chociaż bardzo lubię białą mąkę (bo jak można jej nie lubić? Te wszystkie drożdżówki, ciasteczka, gorący chleb z chrupiącą skórką…ehhh), to jednak coraz częściej wygrywa rozum i dzięki temu w mojej kuchni zaczęły gościć jej zdrowsze warianty. Zaczynam wprowadzać zmiany od prostych potraw takich jak np. naleśniki. Wystarczy tylko zamienić mąkę pszenną na orkiszową i jeden z ulubionych przysmaków dzieciństwa zmieniamy w zdecydowanie zdrowszy posiłek. Naleśniki w takiej wersji są przepyszne i delikatne, a nie wymagają większego nakładu pracy czy uwagi.

Składniki (na ok. 14-16 sztuk):

2 szkl. mąki orkiszowej
2 szkl. mleka
3 jajka
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka brązowego cukru

Do podania np:

dowolne konfitury
prażone jabłka z cynamonem
serek homogenizowany
kaszka manna
mascarpone i owoce

Sposób przygotowania:

W misce umieść wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Za pomocą miksera zmiksuj je na gładką masę. Na koniec dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Odstaw na pół godziny, by ciasto odpoczęło.

Naleśniki smaż bez tłuszczu na niewielkiej, teflonowej patelni mającej średnicę ok. 18 centymetrów. Wystarczy na rozgrzaną patelnię wylewać chochelkę masy, rozprowadzić ją równomiernie i smażyć z jednej i drugiej strony do lekkiego zrumienienia.

Podawaj z ulubionymi dodatkami

Smacznego

nalesniki3

nalesniki2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.