Pierniczki „Last Minute” (dla spóźnialskich)

        tegorok9

Zaraz połowa grudnia, a Ty jeszcze nie masz pierniczków? Zachowaj spokój. Są przepisy, z których upieczesz pyszne pierniczki, a które wcale nie wymagają długiego leżakowania w puszce czy szklanym słoju. Ten, który prezentuje Ci dzisiaj uskuteczniam od lat i gwarantuje, że te ciasteczka niczym nie są gorsze od tych pieczonych już w listopadzie. Samo ciasto stanowi połowę sukcesu, drugą – wycinane kształty i dekorowanie, czyli czynności, które wykonuję z największą radością. Najbardziej lubię korzystać z foremek, które przywiozłam z różnych wycieczek lub kupiłam na jakiś jarmarkach. Upolowałam tam m.in piękną choinkę, świnię, sowę i karbowane serca. Co do dekoracji to u mnie najlepiej sprawdzają się naturalne składniki – czarna i biała czekolada, orzechy i suszone owoce – smaki bez których nie wyobrażam sobie świąt.

Składniki (na ok. 100 pierniczków):

800g mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. płynnego miodu (naturalnego)
1 kostka rozpuszczonego masła
4 duże jajka
3-4 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Gorzka i biała czekolada do ozdabiania, lukier, posypki, orzechy itd.

Sposób przygotowania:

Na stolnicy lub w bardzo dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zacznij je wyrabiać. Potrwa to kilka, a może nawet kilkanaście minut, bo ciasto jest kleiste. Delikatnie możesz podsypać je mąką, ale nie za dużo.

Wyrobione ciasto podziel na części (przynajmniej 4), a następnie każdą z nich rozwałkuj i wycinaj foremkami różne kształty pierniczków.

Ciasteczka piecz na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C, najlepiej z termoobiegiem. W zależności od wielkości wystarczy im ok 7-11 minut.

Gotowe pierniczki możesz odłożyć do puszki z kawałkiem obranego jabłka, by zmiękły jeszcze bardziej lub od razu je dekorować.

Smacznego

tegorok5

tegorok11

tegorok5

tegorok6

tegorok3

tegorok13

        tegorok12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.