Pancakes z sosem jogurtowym i marakują

Lekkie i orzeźwiające śniadanie lub podwieczorek, które przypomina mi smak wakacji. Szalaje na punkcie marakuji, która przypomina mi wyjazd na Maderę, gdzie za reklamów tych ślicznych fioletowych kulek kupionych na bazarze płaciłam niecałe 2 euro. Natomiast w Polsce marakuję trzeba po prostu upolować. Gdy tylko wypatrzę ją na półce w markecie lub dyskoncie kupuję kilka i myślę, co tym razem z niej wyczaruję. Jeżeli chwilowo brakuje mi pomysłu lub składników w domu, to pada na te pancakes z lekkim sosem jogurtowym.

Składniki na pancakes (ok. 15 sztuk):

2 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. maślanki
2 jajka
1/4 szkl. oleju

Składniki na sos jogurtowy:

1 szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki syropu klonowego
3 owoce marakuji

Sposób przygotowania:

Najpierw połącz ze sobą za pomocą trzepaczki wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mokre. Wymieszaj wszystko dosyć dokładnie tak by zniknęła większość grudek.

Rozgrzej patelnię i smaż średniej wielkości placki bez tłuszczu. Obracaj je, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza, pamiętając przy tym, że drugą stronę zawsze smażymy chwilę krócej niż pierwszą.

W trakcie gdy będziesz smażyć naleśniki przygotuj krem. W misce wymieszaj po prostu jogurt z esencją waniliową i z syropem klonowym.

Pancekes podziel na porcje, polej 2-3 łyżkami sosu i na wierzch wyłóż jeszcze środek marakuji.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.