Szybka sałatka na wynos – z kurczakiem, fetą i ziarnami

Nie przyjmuje wytłumaczeń typu: „jemy byle co, bo nie mam czasu gotować”. Przecież nie trzeba stać w kuchni kilku godzin, żeby przygotować sobie coś pożywnego do pracy, na uczelnię czy w podróż. Dobrze wiecie, że jestem typem osoby, która kocha gotować, ale nie do tego stopnia, żeby zamieszkać między lodówką a kuchenką. Poza gotowaniem mam jeszcze inne zainteresowania i zajęcia, dlatego cenię sobie przepisy, dzięki którym mam gotowy posiłek w 15 minut. Właśnie dlatego tak lubię tę sałatkę – lekko ostrą, lekko gorzką, lekko słoną. Niby kilka składników, niby nic specjalnego, a jednak. Wystarczy połączyć trochę sałaty z kurczakiem, fetą, żurawiną oraz mnóstwem ziaren, by uzyskać świetną alternatywę dla stołówkowego albo fastfoodowego jedzenia.

Składniki (porcja dla 2 osób):

2 garści rukoli
1 filet z kurczaka
1/2 kostki sera feta
po łyżce podprażonych ziaren słonecznika i sezamu
1 łyżka suszonej żurawiny
kilka pomidorków koktajlowych

Sos winegret przygotowany z oliwy, soku z cytryny, ziół, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznij od pokrojenia i przyprawienia kurczaka w ulubiony sposób, a następnie usmażenia go na patelni grillowej lub zwykłej. Pozwól mu wystygnąć i zacznij komponować sałatkę.

Uszykuj sobie dwa talerze lub pudełka i ułóż na nich/w nich po garści sałaty, połowę, kurczaka i połowę fety, po kilka pomidorków, a na koniec posyp wszystko podprażonymi ziarnami i suszoną żurawiną. Jeżeli będziesz jeść sałatkę od razu, to polej ją też winegretem, a jeżeli zabierasz na wynos, to wlej sos do małego pojemnika lub słoiczka i polej dopiero przed posiłkiem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.