Wyrazisty omlet z awokado i szynką Serrano

Spektrum przyrządzanych przeze mnie omletów rozrasta się w nieprawdopodobnym tempie. Powód? Na niemal każde pytanie: „Co zjadłbyś na kolację/śniadanie” słyszę „omlet” ewentualnie inną potrawę z jajek. A że niczym tak w kuchni nie gardzę jak rutyną, to wymyślam, a potem chwytam za miskę, jajka, patelnię i robię… kolejną wersję omletu oczywiście. I wiecie co? Zawsze traktuje to jako wyzwanie i podchodzę do tego niesamowicie poważnie – bo nie bez powodu najlepsi szefowie kuchni, przed przyjęcie nowego kucharza najpierw każą mu przygotować omlet i po tym sprawdzają czy ktoś rzeczywiście potrafi przygotować coś dobrego. To ja ćwiczę, ćwiczę i ćwiczę =)

Składniki:

2 duże lub 3 mniejsze jajka
3 łyżki mleka
1 łyżka roztopionego masła
kilka kropli tabasco
odrobina przyprawy: suszone pomidory z bazylią (opcjonalnie)
sól do smaku

Dodatki: szynka Serrano, dojrzałe awokado, pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

W misce ubij za pomocą widelca jajka z mlekiem, masłem i przyprawami. Na rozgrzaną patelnię teflonową wlej masę jajeczną, a następnie odsuwaj ściętą część do środka a płynnej pozwalaj przemieszczać się na zewnątrz. Tak do momentu kiedy omlet będzie lekko ścięty, czyli jakieś 4-5 minut.

Gotowy omlet udekoruj szynką, awokado i pomidorkami.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.