Makaron z pesto szparagowym

Idealne danie dla zabieganych smakoszy – 20 minut i macie na talerzu coś bardzo efektownego, pysznego i sezonowego. Aż sama się sobie dziwię, że nie wpadłam na to wcześniej, bo szparagi to świetny składnik na pesto. Co prawda wygląda ono trochę inaczej niż to z bazylii, pietruszki czy czosnku niedźwiedziego i jest też bardziej kremowe, ale sam fakt, że wpadają tam składniki bliskie oryginałowi czyni jest pesto i koniec i kropka! =-)

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
garść listków bazylii
2 łyżki łuskanego słonecznika lub migdałów
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 szkl. oliwy z oliwek + trochę do grillowania szparagów
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Szparagi pozbaw zdrewniałych końców tak by zostały tylko czubki i kilka-kilkanaście centymetrów poniżej nich. Skrop je delikatnie oliwą i następnie grilluj przez ok 8-10 minut.

Następnie pokrój je na kawałki i umieść w misie malaksera lub w innym naczyniu jeżeli będziesz ucierać pesto za pomocą ręcznego blendera. Dodaj do nich pestki lub orzechy, starty parmezan, oliwę, czosnek, sok z cytryny i ewentualnie trochę pieprzu lub chili. Ucieraj pesto aż powstanie gładka masa.

Pesto podaję z makaronem, podsmażonym w kostkę pomidorem i wiórkami parmezanu.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.