Granola z orzechami i żurawiną + jogurt limonkowy

 

Domowa granola/musli to coś, czego w mojej kuchni nie może zabraknąć. Służy mi nie tylko do przygotowania szybkiego śniadania, ale przede wszystkim zdrowego, które dodaje energii na cały dzień działania. Dzisiejsza inspiracja jest bardzo świeża i letnia, ale dzięki całorocznej dostępności do limonek możecie ją sobie nawet przygotować w zimowy, szary poranek. Dodatek pachnącej syropem klonowym, chrupiącej granoli zadowoli największego łasucha i nasyci największego głodomora 🙂

 

Składniki na granole:

3 szklanki płatków owsianych

garść sezamu

70g orzechów pekan

50 g migdałów

100 g suszonej żurawiny

2 garści słonecznika

1/4 oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

4 łyżki syropu klonowego

szczypta cynamonu

szczypta soli

 

Na jogurt limonkowy:

400 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)

sok i skórka z 1/2 limonki

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Do naczynia żaroodpornego (może być wyłożone papierem do pieczenia) wsyp płatki owsiane, słonecznik, sezam, migdały  i posiekane orzechy pekan.  W kubeczku wymieszaj oliwę, wodę, syrop oraz przyprawy, a następnie wlej to do mieszanki płatków z ziarnami i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z termoobiegiem na 30 minut. W czasie pieczenia przemieszaj granolę z 2-3 razy, by równomiernie się zrumieniła.

W czasie gdy granola będzie w piekarniku przygotuj jogurt – w misce wymieszaj go z sokiem i skórką z limonki, syropem klonowym oraz wanilia i już!

Gotową granole podawaj z jogurtem limonkowym lub jakimkolwiek innym (tylko sprawdź skład, proszę!), mlekiem albo maślanką.

Nadmiar granoli przełóż do szczelnego słoja i przechowuj tak do dwóch tygodni.

 

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.