Vegeburgery z ciecierzycą, kaszą jaglaną i cukinią

Ostatnio moje życie jest bardziej vege. Nie robię tego z pobudek etycznych, a po prostu zdrowotnych. Coraz więcej ekspertów z dziedziny medycyny składania się do tego, by mięso gościło na naszym talerzu okazjonalnie i ja postanowiłam wbić się w ten trend, sprawdzić jak to po prostu na mnie działa. I jak na razie jest całkiem nieźle. Czuję się lepiej i cieszę się, że mogę eksperymentować z kuchnią roślinną. To niesamowite wyzwanie i jednocześnie szansa na pobudzenie kreatywności kulinarnej. W najbliższych tygodniach będzie mogli śledzić, co udało mi się wyczarować z soczewicy, dyni, kalafiora i innych… 🙂

 

Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony erVegan

Składniki na około 10 kotletów:
2  średnie cukinie starte na grubych oczkach i odciśniętej z wody
1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki różnych otrębów lub zmielonych płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy gruzińskiej
1–2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2–3 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od starcia (na grubych oczkach) do sporej miski dwóch średniej wielkości cukinii. Następnie posól ja trochę, a po upływie 5 minut odciśnij ja dokładnie z nadmiaru wody i przełóż do nowej miski.

Teraz do sporej miski wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, czosnek, sos sojowy i przyprawy, a następnie zmiksuj to na gładką pastę. Teraz do miski dodaj startą i odciśniętą cukinię oraz zmielone płatki i wyrabiaj masę ręką. Jeżeli będzie ona zbyt luźna dodaj jeszcze trochę zmielonych płatków.

Odstaw miskę na 15-20 minut do lodówki, by masa stężała.

Po upływie tego czasu formuj kotlety, wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
4. Do dużej miski z cukinią przełóż pastę z ciecierzycy, kaszę jaglaną i porządnie wymieszaj. W młynku zmiel pestki słonecznika oraz płatki owsiane, a następnie dodaj je do masy na burgery.
5. Całość opraw do smaku solą i pieprzem lub dodatkową porcją przypraw – nie bój się użyć ich w większej ilości, gdyż podstawowe składniki są dość neutralne w smaku. Miskę odłóż na 15 minut, aż masa zgęstnieje (płatki i słonecznik wchłoną wodę) – jeśli jednak nie uda Ci się odcisnąć porządnie cukinii i masa będzie zbyt rzadka – dodaj więcej słonecznika i płatków. Piekarnik nagrzej do 200°C.
6. Burgery formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 35 minut, pod koniec przekładając na drugą stronę (podważając je delikatnie łopatką). Gdy będą zarumienione i chrupiące z zewnątrz – są gotowe. Smacznego!

Burgery można podawać z dowolną sałatą czy surówką, sosem pomidorowym albo tzatziki i oczywiście w formie gorącej wypasionej kanapki. Ja zdecydowałam się na ten ostatni wariant. Podałam burgery w bułce owsianej, z dodatkiem sałaty, pomidora i ogórka. Nie zabrakło też frytek w zdrowszej wersji, czyli pieczonych z sezonowych polskich ziemniaków.

Smacznego

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.