Jajka po meksykańsku

Co jak co, ale śniadanie powinno być porządne. Nie żadne tam w biegu, nie płatki zalane zimnym mlekiem czy banan na prędce obierany ze skórki. Po prostu lubię dzień zaczynać inaczej, lubię żeby to był rytuał i kiedy tylko mam na to czas, to staram się przygotować coś wyjątkowego.

Składniki:

2 pokrojone pomidory bez skóry
3 łyżki konserwowej kukurydzy
1/4 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1/4 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
1 awokado
3-4 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na średniej wielkości patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pomidory i paprykę. Przesmaż przez około 6-8 minut w zależności od tego jaką miękkość i konsystencję warzyw lubisz. Dodaj fasolę i kukurydzę, dopraw do smaku, a następnie na tę mieszankę warzyw wbij jajka. Posól je, podlej całość odrobiną wody i przykryj pokrywką. Po 2-3 minutach jajka powinny być gotowe – biało musi być ścięte, a żółtko płynne. Gotowe danie posyp pokrojonym i skropionym cytryną awokado oraz kolendrą.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.