Słodko-kwaśna zupa z kurczaka

slodkokwasna2

Ekspressowy posiłek, który przygotujecie w chwile, gdy akurat najdzie Was ochota na kuchnię orientalną. Dodatek grzybów sprawia przynosi wspaniały aromat, a imbir i papryczka chili rewelacyjnie rozgrzewają, co czyni to danie idealnym na chłodne dni. Tajemniczym składnikiem potrawy jest odrobina miodu i brązowego cukru oraz skorka z limonki. I choć jest to raczej propozycja dla odważnych smakoszy, to mam nadzieje, że się takimi okażecie i skusicie się bez większego namawiania

Składniki:

1 duży filet z kurczaka

2,5 litra bulionu z warzyw

5-6 pieczarek

Kilka suszonych grzybków shiitake, namoczonych przez moment i posiekanych

1 papryczka chili

1 łyżeczka startego imbiru

1 marchewka

Skórka i sok z 1 limonki

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka miodu

3-4 cebulki dymki

1 łyżeczka harissy

2 garści makaronu jajecznego

2 łyżki sosy sojowego

2 łyżki oleju

Plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Posiekajcie drobno dymkę. Jej jasna część wrzućcie na rozgrzany w garnku olej, a ciemną zostawcie na koniec – będzie potrzebna do dodania, kiedy potrawa będzie już gotowa. Do dymki dorzućcie jeszcze imbir i drobno posiekaną papryczkę. Smażcie wszystko przez minutę. Kurczaka pokrójcie w kostkę, marchewkę w słupki i razem dodajcie do garnka. Smażcie wszystko przez 3 minuty, a następnie dolejcie bulion i sos sojowy – gotujcie przez 20 minut, a ostatnio 5 wrzućcie makaron.

Gdy makaron będzie już ugotowany dodajcie cukier, skórkę z limonki, zieloną część dymki i rozpuśćcie harisse oraz miód. Spróbujcie, czy zupa odpowiada Waszym kubkom smakowym. Jeżeli cos będzie nie tak, to dodajcie jeszcze odrobinę soli lub sosu sojowego i soku z limonki.

Proponuję, aby podawać tę zupę ozdobioną dymką i plasterkami cytryny.

Smacznego

slodkokwasna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.