Tadżin z dorsza z kuskusem

tadzinzdorsza

Egzotyczne i rozgrzewające, w dodatku z łatwo dostępnych składników – trudno o coś lepszego o tej porze roku;) W dodatku to bardzo wygodny i szybki sposób na przygotowanie ryby, a jak powszechnie wiadomo wciąż jemy ich za mało. Mam nadzieję, że ten pomysł na dorsza zainspiruje Was do tego, żeby poeksperymentować z tym bogatym w kwasy omega składnikiem;)

Składniki:

50 dag dorsza

2 cebule posiekane w piórka

1 czerwona papryka

1 spora marchewka

1 puszka pomidorów

1 ząbek czosnku

1 łyżka harissy

1 łyżeczka startego imbiru

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kuminu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Sól do smaku

Dodatkowo:

2 szkl. kaszy kuskus

3 szkl. bulionu lub wody

10 – 12 pomidorków koktajlowych

Duża garść roszponki

Sposób przygotowania:

Można oczywiście przygotować danie w tradycyjnym naczyniu do tadżin, ale ja tym razem wybrałam żeliwny garnek o grubym dnie.

Na początek podprażcie przez 2 min. kumin i cynamon, do których następnie dodajcie oliwę oraz cebulę. Zostawcie do lekkiego podduszenia, a w międzyczasie pokrójcie dorsza w sporą kostkę, paprykę w paski, a marchewkę w słupki. Po kilku minutach do cebuli dodajcie marchewkę, a po kolejnych pięciu rybę i smażcie przez następne dwie. W dalszej kolejności dorzućcie paprykę, starty imbir, posiekany czosnek i harissę – podsmażcie jeszcze przez 2 minuty i dolejcie pomidory z puszki. Duście jeszcze przez 10 minut, aż dorsz częściowo się rozpadnie, a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec dodać jeszcze do potrawy natkę pietruszki oraz doprawcie solą i sokiem z cytryny.

Proponuję, aby podawać potrawę z tak przygotowanym kuskusem:

Kuskus wsypcie do miski i zalejcie bulionem lub wodą. Gdy kasza będzie nasiąkać, wystarczy pokroić pomidorki koktajlowe na połówki, ewentualnie ćwiartki, a następnie dodać je do przemieszanego widelcem kuskusu wraz z roszponką pozbawioną korzonków.

A teraz już tylko kaszka na talerz, do tego tażdżin i można łasuchować.

Smacznego

tadzinzdorsza2

tadzinzdorsza3

tadzinzdorsza4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.