Nuggetsy czyli kurczak w krakersach i wariacje na temat

nug01

To danie jest niebywałym hitem – sprawdzi się na każdą okazję i zasmakuje każdemu! Na dodatek bardzo szybkie w przygotowaniu, bez problemów i zbędnych kalorii, bo pieczone w piekarniku, a nie w głębokim tłuszczu. Lubię upiec ich więcej. Mogę wtedy jednego dnia podać je na obiad np. z pieczonymi ziemniakami po włosku i warzywami, a następnego zrobić z nimi pyszne i zdrowe hamburgery. To zdecydowanie jeden z moich fawotytó kulinarnych.

Składniki na nuggetsy:

4 pojedyncze filety z kurczaka
200 g pikantnych lub paprykowych krakersów
500 ml maślanki naturalnej
curry
chili w proszku

Sposób przygotowania:

Filety podzielcie w zależności od wielkości na 6 – 8 kawałków, sporych „kostek”. Wrzućcie je do maślanki przyprawionej sporą ilością curry i chili i marynujcie w lodówce przez min. 3 godz.

Krakersy pokruszcie na pył za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka – muszą zacząć przypominać bułkę tartą. Wyjmijcie mięso z lodówki, a następnie każdy kawałek kurczaka w maślance obtaczajcie w krakersach. Nuggetsy ułóżcie na dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pieczcie przez ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.

nug02

nug03

Pieczone warzywa:

Składniki:

1 zielona cukinia
1/2 żółtej cukinii
1 papryka dowolnego koloru
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Cukinie pokrójcie na spore słupki, paprykę na większe paski. Do warzyw dolejcie oliwę i dosypcie zioła. Wszystko wymieszajcie, przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez ok 25 min piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem. 10 min. przed zakończeniem pieczenia dożućcie pomidorki pokrojone na połówki.

nug04

Pieczone ziemniaki z włoskim sosem

Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Rok w kuchni, cz. I

5-6 ziemniaków średniej wielkości
pęczek ziellonej pietruszki
2 ząbki czosnku
70 g startego sera gouda
1/3 szkl. oliwy
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorujcie pod bieżącą wodą, zróbcie nacięcia w kształcie krzyża i zawincie je w folię aluminiową. Ułóżcie je na blaszce i pieczcie ok. 50 min.w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z termoobiegiem. Pietruszkę posiekajcie dość grubo i zmiksujcie z obranym czosnkiem oraz serem, dodajac stopniowo oliwę. Doprawcie solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaki rozchulcie widelcem w miejscu nacięć i nakładajcie po 2 łyżeczki pietruszkowego sosu. Włużcie jeszcze na 5 min. do zapieczenia.
Jeżeli sos jeszcze zostanie możecie go podać w osobnej miseczce – świetnie pasuje do pieczonych warzyw.
Z poadanych porcji na kurczaka, warzywa i ziemniaki przygotujecie posiłek dla 5-6 osób.

A oto propozycja hamburgera z nuggetsami

nug05
Na 1 hamburgera:

1 bułka – najlepiej taka z dodatkiem ziół i ziaren
2 nuggetsy
1 liść sałaty dekoracyjnej lyb strzępiastej
2 plasterki czerwonego pomidora
2 cienkie plasterki żółtego pomidora
1 łyżeczka dowolnego sosu – w moim przypadku był to sos duński firmy Devley i świetnie pasował
trochę ketchupu jeżeli macie ochotę

Sposób przygotowania:

Bułkę podpieczcie w piekarniku przez 4 min. Rozkrójcie, ale nie do końca. Posmarujcie ją z obu stron sosem, nałóżcie sałetę, pomidory i ciepłe nuggetsy. Na to jeszcze trochę ketchupu i zajadajcie=).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.