Omlet z łososiem i kiełkami słonecznika

omletzlososiem1

Jestem zdeklarowaną zwolenniczką przygotowywania potraw z jajek na śniadanie. Są świetnym zastrzykiem energii na początek dnia i na długo pozostawiają uczucie sytości w żołądku. Do ich przygotowania zawsze używam jajek ekologicznych, nienumerowanych, od szczęśliwych kur biegających po trawie =)
Dzisiaj propozycja na omlet z dodatkiem kiełków słonecznika i wędzonego łosia, a do tego domowe cappuccino, które z powodzeniem możesz przygotować bez użycia profesjonalnego ekspressu. Wystarczy kawiarka czyli ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy (niezbędny element w każdym włoskim domu), ciepłe, spienione mleko i kakao …

Składniki:

3 jajka
1/5 szkl. mleka
mała garść kiełków
3 kawałki wędzonego łososia
1 łyzka masła i 1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W miseczce dokładnie wymieszaj jajka z kiełkami, mlekiem i przyprawami. Na patelni rozgrzej masło z olejem, wlej jajeczną mieszaninę, a następnie rozprowadź po dnie. Smaż omlet na średnim ogniu ok. 3 minut – ścięte części odsuwaj do środka, tak by płynna masa osuwała się na brzegi.
Zsuń omlet na talerz i ułóż na nim zrolokowane kawałki łososia, możesz przyozdobić całóść gałązką koperku i kilkoma kiełkami.

A jak zrobić domowe cappuccino?
W kawiarce zaparz filiżankę (standardowej wielkości) mocnej kawy, a w rondelku za pomocą specjalnego mikserka spień taką samą ilość mleka (czyli 1 filiżankę). By mleko dobrze się spieniło musi być ciepłe, ale nie może być wrzące.
W dużym kubku połącz kawę z mlekiem, a na koniec posyp całość ciemnym kakao. Twoje cappuccino jest gotowe =)

Smacznego

omletzlososiem2

omletzlososiem3

omletzlososiem4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.