Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

zupatajska1

Pikantna i oryginalna w smaku. Obecnośc w jej składzie kurczaka, makaronu i warzyw sprawia, że z powodzeniem może posłużyć jako pełen posiłek. Przy okazji idealna do zrobienia, gdy zostały nam resztki kurczaka i nie wiemy co z nimi zrobić … w niej sprawdzą sie idealnie =)

Składniki(porcja dla 6-8 osób):

2 litry bulionu drobiowego
250g mięsa z kurczaka (surowego lub takiego, które pozostało z poprzedniego dnia)
400 ml mleczka kokosowego
300g cienkiego makaronu ryżowego
1 średniej wielkości cukinia
2 garści młodego szpinaku
posiekana dymka
3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
1-2 strączków chili pokrojonych w kosteczkę (ilość zależy od tego jak pikantna zupę lubisz)
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki kurkumy
sok z połowy limonki
sól do smaku

Sposób przygotowania:

W sporym garnku podgrzej bulion. Jeśli używasz surowego mięsa kurczaka pokrój je na niewielkie kawałki i odrazu dodaj do ciepłego wywaru (w przypadku wcześniej ugotowanego, dodaj je na kilka minut przed końcem gotowania).
W międzyczasie przygotuj makaron – wystarczy włożyć go do miski, zalać wrzącą wodą, a następnie odczekać kilka minut żeby zmiękł. Przed podaniem klusek do zupy lubie jej jeszcze delikatnie przesiekać, dzięki temu wygodniej je się potrawę.
Do gotującego bulionu dodaj mleczko kokosowe, sos sojowy, chili, sok z limonki, kurkumę i sól, zagotuj wszystko ze sobą. Na koniec dodaj pokrojone w półplasterki kawałki cukini i szpinak. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Do miseczek rozłóż makaron i zalej go ciepłą zupą. Przed podaniem posyp ją jeszcze dymką i kolendrą, możesz też dodać dowolne kiełki.

Smacznego

zupatajska2

zupatajska3

        zupatajska6

1 thought on “Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

  1. Subsequently, by factoring QuotesChimp including simple statements providers along with the accessibility to a simple repayment program, you can create an educated and sensible choice about your policy contract.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.