Pizza jak w mediolańskiej trattorii

2pizzamediolan

Są takie smaki, które automatycznie przywołują nam określone wspomnienia. W moim przypadku tak jest właśnie z tą pizzą. Przygotowywanie jej przypomina mi wieczory spędzone w lokalnej trattori w Mediolanie, stoły pokryte obrusami w biało-czerowną kratkę, zagadujących kelnerów, włączony telewizor na ekranie którego można było obserwować mecze Serie A i ten moment, gdy ląduje przede mną ogromny talerz z wypieczoną, cieńką pizzą pokrytą rukolą i prosciutto crudo – takie danie to po prostu kwintesencja włoskości ….

Sekret dobrej pizzy tkwi nietyle w samych dodatkach (choć i one są ważne), ile w jej fundamencie czyli cieście. Musi być dobrze wyrobione (na jego zagniatanie trzeba poświęcic ok. 10 min.), a następnie dobrze rozciagnięte (nie wałkowane!) na cienkiej blaszce, trzeba do niego też dodać wysokiej jakości oliwę z oliwek. Takie zabiegi pozwalają na uzyskanie świetnie wypieczonego ciasta bez konieczności zaopatrywania się w specjalny kamień do pizzy =)

Ciasto na 1 dużą pizze:

300g mąki pszennej (we Włoszech używałam typu 00, w Polsce staram się ją zastąpić typem 500 lub 550)
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 szkl. letniej wody
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:
gęsty sos pomidorowy (przygotowany z pulpy pomidorowej, czosnku, soli, pieprzu, ostrej papryki w proszku i koniecznie dużej ilości świeżych ziół*)
1 kulka mozzarelli (starta)
kilka sztuk pokrojonych na połówki pomidorków koktailowych
kilka cienkich plasterków prosciutto crudo
duża garść rukoli

Sposób przygotowania:

W misce zagniataj ze sobą wszystkie podane składniki przez ok 10 min., a następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę do półtorej. Wysmaruj cieńką blaszkę oliwą(ja używam takiej typowej do pieczenia ciastek, kupionej w Piotrze i Pawle) i rozciągnij na niej starannie ciasto po same brzegi. Rozsmaruj na niej sos, ułóż pomidorki, posyp równomiernie mozzarellą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15 minut. Na upieczonej pizzy rozłóż rukolę i plastry prosciutto crudo.

Smacznego

* jeżeli nie masz świeżych ziół zastąp je łyżeczką klasycznego pesto z bazylii
 

              1pizzamediolan

               

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.