Murzynek z polewą czekoladową i truskawkami

murzynekztrus1

Szybkie, robiące wrażenia ciasto, które na dodatek przygotujesz bez użycia miksera. Jeden ze składników ciasta może dziwić, a mianowicie ocet, ale gwarantuje Wam, że on na prawdę się tu przydaje – sprawia, że murzynek jest bardzo pulchny, a przy okazji wilgotny. Ciasto można dekorować na rożne sposoby – bakaliami, wiórkami białej czekolady czy dowolnymi owocami … proponuję świeże truskawki, bo podobnie jak wiele osób już nie mogę doczekać się ich sezonu =)

Składniki (na klasyczną, prostokątną blachę):

2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. cukru
3/4 szkl. kakao
1 i 1/2 szkl. oleju rzepakowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki sody
3 łyżki octu
3 szkl. ciepłej wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

Składniki na polewę
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki oleju
500g święzych truskawek z szypułkami

Sposób przygotowania:

Podobnie jak w przypadku przygotowywania muffinek podziel składniki na mokre i suche. w Jednej misce umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sól i sodę, do drugiej dodaj kawę, wodę, olej i ocet. Wlej mokre składniki do suchych i połącz ze sobą za pomocą dużego widelca. Przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C z termoobiegiem przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z olejem (olej doda polewie połysku), rozprowadź polewę po murzynku i ułóż na nim truskawki – w zalezności od ich wielkości moga być pokrojone na ćwiartki klub połówki.

Smacznego

                murzyneklepszy

murzynekztrus3

murzynek5

murzynekztrus5

murzynekztrus6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.