Muffinki marchewkowe z kremem cytrynowym

muffinkizkremem02

Jeżeli istnieje jedno dla wszystkich stron świata ciasto „kryzysowe”, to będzie nim to na bazie marchewki. Choć trudno w to uwierzyć, jego korzenie sięgają średniowiecza, a konkretniej terenów średniowiecznej Szwecji. Potem szczególną popularność zyskało dopiero w czasie kryzysu w Wielkiej Brytanii, a także USA. Nie inaczej było w Polsce – w okresie PRL – u piekła je niejedna polska gospodyni.

Obecnie znowu podobno kryzys, a zatem na stole marchewkowe muffinki:). Wolałam formę babeczek niż jednego całego ciasta, bo w taki sposób prezentują się po prostu ciekawiej… Dodatkowej oryginalności dodał jeszcze krem cytrynowy na wierzchu i marcepanowe marchewki, z którymi wyglądają słodko, prawda?;)

Składniki na 12 muffinek

Składniki:

4-5 średniej wielkości marchewek

2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 szkl. oleju

¾ szkl. cukru

3 jajka

½ opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki cukru

Składniki kremu:

25 dag serka śmietankowego

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru pudru

Sok z połowy cytryny

Marcepanowe marchewki do dekoracji – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzyjcie na tarce jarzynowej i dodajcie do niej resztę suchych składników. W osobnej misce wymieszajcie mokre składniki. Dolejcie płynne składniki do reszty i wszystko ze sobą wymieszajcie.

Formę na muffinki wyłóżcie papilotkami i napełnijcie ciastem do ¾ wysokości.

Pieczcie przez 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.

Gdy muffiny wystygną przygotujcie lekki krem. Do miski wrzućcie serek, jogurt, cukier, dolejcie sok z cytryny i za pomocą trzepaczki ucierajcie wszystko przez moment na gładka masę.

Nałóżcie po łyżce kremu na babeczki i ewentualnie udekorujcie marcepanową marchewka lub inną ozdobą.

Smacznego

1 thought on “Muffinki marchewkowe z kremem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.