Rigatoni all’ arrabbiata – makaron zdradzonego mężczyzny

arabiatta1

Przeglądając zdjęcia z mojej włoskiej wyprawy natknełam się na to danie … od razu przypomniało mi się ciepłe, jesienne popołudnie, przygotowywanie takiej pasty, a następnie serwowanie jej znajomym na tarasie w mieszkaniu w centrum Mediolanu. Prosty i szybki obiad, a smakuje niesamowicie =) Chociaż Włochom tak przygotowany makaron nie zawsze kojarzy się z dobrym jedzeniem … Kiedy żona podaje mężowi po pracy taką pastę od razu w jego głowie pojawiają się podejrzenia: dlaczego tylko prosty makaron? nie miała czasu przygotować czegoś bardziej wyszukanego? co ona robiła? z kim się spotykała? Nie bez powodu więc Włosi nazywają taki obiad daniem zdradzonego mężczynzy …

Składniki (4 porcje):

400g ugotowanego makaronu rigatoni
1 drobno posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 posiekany strączek peperoncino
350ml pulpy pomidorowej
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
świeżo starty parmezan

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć posiekane: cebulę, czosnek i peperoncino. Podsmażaj ze sobą przez ok 2 – 3 minut, używając by nic się nie przypaliło. Dodaj pulpę pomidorową, przypraw solą i pieprzem i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj jeszcze śmietanę, wymieszaj i połącz sos z makaronem, możesz doadać jeszcze 1 łyżkę oliwy do całości dla lepszego smaku. Wyłóż makaron na talerze i posyp go tartym parmezanem.

Smacznego

arabiatta2

arabiatta4

              arabiatta5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.